Oldalak

2021. július 7., szerda

Forró napok - hideg levesek




Főzés nélkül is készíthetünk üdítő-frissítő nyári ebédet. Kovászos uborka szezon van, szeretjük így is, úgy is, de alapja lehet egy kellemes, savanykás levesnek, amit akár főzés nélkül is elkészíthetünk. Bevallom én egy kicsit megbonyolítottam, mert pirítottam alá egy kevés hagymát, de ez igazából el is hagyható, és akkor tényleg teljesen hidegen készíthető. Ajánlatom tehát...



Kovászos uborka leves                                                    


Hozzávalók (2 személyre)

  • 5-6 db közepes kovászos uborka
  • gerezd savanyított fokhagyma (a kovászolás után elteszem)
  • ½ fej vöröshagyma v. salotta hagyma (elhagyható)
  • 1 ek.  friss kapor
  • 1 pohár natúr joghurt
  • víz, uborkalé, olaj, ízlés szerint koriandermag és bors, csipet cukor (sózással óvatosan)

Elkészítés

A hagymát egészen apróra vágom, olajon megfonnyasztom, hozzáadom a kaprot, a savanyú fokhagymát (reszelve), a tört koriandert és borsot, valamint egy csipet cukrot. Kevés vízzel kiforralom, majd félreteszem és hagyom kihűlni. 

Közben egy nagy lyukú reszelőn lereszelem az uborkát. Az uborka kemény héjából lényegében "kireszeljük" a belsejét, a héj pedig mehet a komposztba. A hagymás alaphoz hozzáadok kb. 2 dl  uborkalét, és 5 dl forralt, lehűtött vizet. Ezzel már nem melegítem fel! A joghurtot egy kis lével fellazítom, és a levesalaphoz öntöm, jól elkeverem, beleteszek 1-2 kanál uborkát és egy botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a többi reszelt uborkát, ha szükséges sózom. Átkeverem, aztán irány a hűtő. Legalább 1-2 órát mindenképpen érleljük. 

Ha nem szeretnénk bele hagymát tenni, úgy is készíthetjük, hogy a turmixba öntjük a levet, 1-2 ek. olívaolajat, hozzá adjuk a fokhagymát, a kaprot és többi ízesítőt, mint fent, és alaposan összeturmixoljuk, majd a végén keverjük bele a reszelt uborkát. 

Tippek


💚 A jól behűtött levest önálló fogásként ebéd vagy vacsora helyett kínáljuk, mellé sajtos pirított bagettet, krutont adhatunk, megszórhatjuk pirított tökmaggal v. napraforgóval, friss kaporral, vagy petrezselyemmel. 

💚 Vendégváró előétel lehet egy grillpartin, leveses csészékben kínálhatjuk, míg elkészül a többi finomság. 

💚 Ha éppen nincs kovászos uborka a láthatáron, készülhet saláta- vagy kígyóuborkából is. Ehhez sózzuk be a lereszelt uborkát, hagyjuk egy kicsit állni, és a levet engedjük fel a megfelelő mennyiségű forralt, de lehűtött vízzel (tisztított vagy forrásvíz is megfelel). Ugyanúgy turmixba tesszük a hozzávalókat, a végén a reszelt uborkát, és behűtjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése