Oldalak

2020. október 24., szombat

Még mindig kovászolt káposzta

 Kíváncsi voltam, meddig tartható el, és milyen lesz a kovászolt káposzta. Hagytam még 1 hétig, csak úgy, egy kevés kaporral és néhány foghagyma-gerezddel együtt, szoba-hőmérsékleten. Ezután - már csupán a káposztát - hűtőbe tettem, ahol újabb 1 hetet töltött. Ma elővettem... és most is szuper. A további érlelés során savanyúbb lett, de finom, ropogós, és a szép fehér színét is megőrizte. Hűtőben minden bizonnyal eltartható 2-3 hétig, akár egy hónapig is, mint a kovászos uborka (feltéve, hogy marad belőle annyi idő után). 

Ma különleges köret lesz a tegnapi rántott csirkéhez, de bármilyen más húsételhez kínálhatjátok, és hogy a vegánok se maradjanak ki, gabonás körettel, csicseriborsóval, falafellel, zöldségfasírttal is feldobható..  

Hozzávalók:                                                                                                       

20 dkg kovászolt káposzta 

1 közepes sárgarépa lereszelve

1 kis fej hagyma szálasra vágva

2-3 zellerszár

1-2 gerezd fokhagyma (remek, ami együtt érett a káposztával)

sózni nem szükséges, fűszerezést nem igényel, legfeljebb egy kevés borsot darálhatunk rá.

Elkészítés:                                                                                                           

A káposztát lecsepegtetem, a levét félreteszem ivólének. A répát nagyobb lyukú reszelőn lereszelem, a hagymát szálasra vágom. Kevés olajon (vagy zsíron) elkezdem párolni a hagymát, majd a fokhagyma és a zellerszár is mehet bele, utána következhet a répa, legvégül a káposzta. Ha nem nagyon savanyú vagy sós, a léből is adagolok hozzá, vagy kevés zöldség alaplével, vízzel is felönthetjük. A lényeg, hogy apránként csak annyit teszek rá, amennyi elpárolog. Lefedem, és kb. 10 percig így párolom takarékon. Végül fedő nélkül elpárologtatom a maradék vizet alóla. Akkor jó, ha a répa és a káposzta még egy picit roppanós. 

Tipp:                                                                                                                                        

  • hagyományos savanyított káposztából is elkészíthetitek
  • vöröshagyma helyett póréval, újhagymával is kipróbálhatjátok
  • melegen is finom, de hidegen, saláta helyett is adhatod
  • tálaláskor jól mutat a tetején az apróra vágott zeller zöldje, vagy petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése