Igaz, ez nem egy önálló étel, viszont sok zöldséges és nem csak zöldséges étel kiegészítője. Ha eddig még sosem próbáltál házi tésztát készíteni, ezzel elkezdheted. Ez az apró kis kézzel sodort tészta semmiféle szakértelmet nem igényel, nem lehet elrontani sem, de feldobja az ételeket. Bár készen is kapható, ezt mindig magam készítem. A bab- vagy lencseleves, a gulyás, sőt nálunk a paprikás krumpli (elegáns nevén: serpenyős burgonya) elképzelhetetlen nélküle. Csak semmi fakszni!
Hozzávalók
- 1 db tojás
- 4-5 ek. liszt
- pici só
Elkészítés
A lisztet egy kisebb tálba tesszük, a közepébe kerül a tojás, egy csipet só, és kézzel addig gyúrjuk, míg egynemű, kemény tésztát kapunk. A liszt mennyiségét a tojás mérete határozza meg végül, erre mondják, hogy amennyit felvesz. Amikor elég kemény a tészta azonnal megkezdhetjük a szaggatást, de akár előre is begyúrhatjuk, és akkor állni hagyjuk, amíg a főzésnél sorra nem kerül.
Szaggathatjuk közvetlenül az ételbe is, de egyenletesebben fő, ha egyszerre tesszük bele a teljes adagot. Így csinálom: egy tálcára tiszta konyharuhát teszek, arra kevés lisztet szórok, és a tésztából borsónyi darabokat csipkedek le, amit kissé megsodrok az ujjaim között. Lehet az alakja kerekded, vagy zabszemhez hasonlóan hosszúkás, ez a lényegen nem változtat. A tálcát időnként megrázogatom, hogy a csipetkék ne tapadjanak össze.
Mivel ez egy kemény tészta, legalább 15 percnyi főzést igényel. A paprikás krumpliba szinte már akkor beleteszem, amikor felöntöm vízzel, így a krumplival egyszerre fő meg. Mindenképpen érdemes a készülő ételbe tenni, mert így a leves ízét is magába szívja.
Miért jó a csipetke?
Azon túl, hogy gyorsan elkészíthető, például remek kéztorna. A csipegetés – főleg, ha váltott kézzel csináljuk – segít a finom mozdulatok fejlesztésében. Végezhetjük együtt a gyerekekkel, közben lehet beszélgetni, az ő kis kezeiket is lehet edzeni vele. Aztán, ha magunkban vagyunk, akár meditációs gyakorlat is lehet... Tudom, ez viccesen hangzik, de miért is ne. 😃
Tipp
A kemény tészta kiszárítva akár hónapokig eláll. Készítsünk nagyobb adagot, több tojásból egyszerre. A csipetkét letakarva, szellős helyen szárítsuk ki alaposan, tegyük sűrű vászonzsákba, akasszuk fel hűvös és jól szellőző helyre. Legközelebb csak elővesszük, és mehet a levesbe. Ne felejtsük el, hogy száraz tészta hosszabb főzési időt igényel, mint a friss.
Ha elégedett vagy az eredménnyel, próbálkozhatsz más változattal is. Ha nagy a család és szeretitek a tésztaételeket, egy tésztagép nem túl nagy beruházás, így a nyújtás és darabolás folyamata sokkal egyszerűbb. Az eredmény kárpótol a többlet munkáért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése