Ahhoz, hogy igazán egyéni utat tudj járni az ételkészítésben, mindig fel kell tenned a kérdést, vajon miért így vagy úgy szól egy recept? Mi az, ami csak másolása a szakácskönyvekben vagy az internetes receptoldalakon található ételeknek, és mi az, amitől egy recept újdonság lesz, egyedi. Egy székelykáposztát, egy borsólevest vagy egy rántott húst, nagyon nem lehet megmásítani, a káposztás vagy krumplis tészta is örök – akkor is, ha más és más háztartásonként. De lehet és kell is új recepteket alkotni akkor, amikor változik minden körülöttünk.
Így született ez a szendvicskrém is, talán más is készített már hasonlót... próbáld ki, igazán finom.
A hozzávalók |
Hozzávalók
500 g sütőtök (tisztítva, kockázva)
120 g sárgarépa
120 g gyökér (petrezselyem)
100 g vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
50 g dióbél
50 g tökmag
só, bors, olívaolaj, currypor, víz, vagy zöldség alaplé
Elkészítés
A sütőtököt, a répát, a gyökeret megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát elkaparjuk vagy kipréseljük. A sütőtököt, a sárgarépát és a gyökeret kevés olívaolajon vastag aljú serpenyőben megpirítjuk, hogy a benne lévő cukor karamellizálódjon. Mikor kicsit barnulni kezd, hozzáadjuk a hagymát, azzal is pirítjuk egy keveset. Felöntjük annyi vízzel (vagy zöldség alaplével), hogy ne piruljon le. Sózzuk, majd puhára pároljuk.
Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak és a fölösleges víz is elpárolgott, összedolgozzuk a krémet. Villával, vagy burgonyatörővel pépesítjük a zöldségeket, hozzáadjuk a fűszereket: curryport, borsot, fokhagymát és sót. Ha igazán szép színt szeretnénk, kevés kurkuma hozzáadásával élénkebbé tehetjük. Ezután belekeverjük a porrá tört tökmagot, és a vágott dióbelet. Ha túl sűrű, kevés olajjal lazíthatjuk. Ha szeretjük a csípőset, válasszunk csípős curryt, vagy adjunk hozzá némi csípős paprikakrémet, cayenni borsot. Jól mutat benne néhány teáskanálnyi vágott petrezselyem is.
A teljes mennyiséget hagyjuk egy éjszakán át érni hűtőszekrényben, majd adagoljuk kisebb edényekbe. Tartsuk hűtőben. Ha el nem fogy, akár 1-2 hétig is eláll.
Tippek
- Ezt a szendvicskrémet elkészíthetjük maradékból is, ha nem fogyna el a sült tök. Szabadítsuk meg a héjától, és az égett részektől, a répákat és a hagymát pároljuk meg külön, és pürésítsük, ezután a leírás szerint fűszerezzük, adjuk hozzá a magvakat, és érleljük.
- A téli időszakban minden hozzávaló könnyen hozzáférhető és olcsó alapanyag. Az olajos magvak értékes tápanyagok, laktatóbbá is teszik a krémet. Használhatunk többfélét - lenmagot, napraforgót, szezámmagot, vagy mandulát - tetszés szerint, és aki nem szereti, hogy darabos benne a dió vagy mandula, azt is megőrölheti.
- A krém remek ajándék lehet, nem csak vegán ismerőseinknek, hanem bárkinek. Karácsony, névnap vagy születésnap alkalmából egy kis házi finomsággal kedveskedni, ma igazán trendi :) Szépen feldíszített üvegben, személyre szóló címkével emlékezetes perceket szerezhetünk.
- Ha az összeérlelt krémet ismét felmelegítjük, és forrón üvegekbe töltjük, majd a szokásos száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, a lekvárokhoz hasonlóan hűtés nélkül is sokáig eláll. (A következő adaggal magam is kipróbálom, és beszámolok az eredményről.)
- Ebből a mennyiségből 2-3 kicsi - 200 ml-es - üvegnyi lesz, eszerint lehet a mennyiségeket többszörözni.
Sütótökös szendvicskrém, karácsonyi kiadás (a céklakrém receptjét is megtalálod itt a blogon ) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése