Ha érdekel a téma, keress bennünket a Facebookon
Hozzávalók (személyenként):
- 100 g savanyú káposzta
- 50 g vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zellergumó, de karalábé, tarlórépa is jól megfér benne)
- 20 g vöröshagyma
- olaj, pirospaprika por, tárkony, köménymag, babérlevél, szegfűbors, koriandermag, bors (ezek bármelyike elhagyható)
Elkészítés:
A káposztát megkóstoljuk, és szükség szerint kimossuk, ha túl sós vagy savanyú lenne – ezt a lét azonban tegyük félre, hiszen a végén jól jöhet még az ízesítéshez. Nyomkodjuk ki jól, és aprítsuk fel. A zöldségeket és a hagymát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk.
Egy megfelelő méretű fazékban (4 személyre 4-5 literes, 10 személyre 8-9 literes) hevítsük fel az olajat, pároljuk üvegesre a hagymát, és forraljuk ki egy kevés vízzel. Adjuk hozzá a zöldségeket, majd rövidesen a káposztát is. Pirítsuk együtt 10 percig, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a fűszereket. Visszatéve a lángra keverjük el jól, majd engedjük fel vízzel – személyenként 7 dl-t számolva – forraljuk fel, majd tegyük takarékra, fedjük le és főzzük kb. 25-30 percig.
Kóstoljuk meg, minden zöldség megfőtt-e, ahogyan szeretjük, ízesítsük – például a káposztalével – ha nem elég sós vagy savanyú. Forraljuk be egy kissé (ez 10-15 perc), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hogy az étel „megnyugodjon”, ez kb. 10-15 perc mennyiségtől függően és tálalhatjuk.
Kínáljunk mellé tejfölt, keményre főtt tojást karikára vágva (ha a fogadalmunk megengedi) és friss kenyeret. Ezt a levest készíthetjük többféle változatban is, akár készíthetünk hozzá tejfölös habarást, vagy adhatunk mellé pirított kenyeret. Variálhatjuk a zöldségeket is kedvünk szerint és aszerint, mi van éppen otthon.
Tipp:
A receptet tegyük el jól, és következő Újév reggelén az ünneplésben megfáradt gyomroknak is készítsük el, ekkor tehetünk bele kockára vágott füstölt húst, vagy gazdagítsuk az éjfélről megmaradt virslivel, amit felkarikázunk és átsüthetünk, hogy kívánatosabb legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése