A cukkíniról már írtam a Saláta Show-ban, de szeretném, ha megismernéd más oldaláról is. Ez a tökfélék (cucurbitae) nemzetségébe tartozó növény a mediterrán területről származik, és legfeljebb 30-40 éves múltra tekint vissza. Kiskertekben is szapora, viszonylag igénytelen növény. Akkor tesszük jól, ha minden évben más helyre vetjük.
Az utóbbi években olyannyira népszerű lett, hogy szinte mindenütt kapható, egész évben hozzájuthatunk. Ha magunk is termeljük, az utolsó darabig felhasználhatjuk: nyersen, sütve, főzve, sósan, édesen. Mivel rengeteg helyen olvashattok recepteket, főként azokat írom le, amit magam is szívesen készítek, a többit inkább felsorolom, és persze várom, hogy kiegészítsétek a listát.
Kézenfekvő, hogy cukkíniból főzeléket készítsünk, ugyanúgy, ahogyan spárgatököt szokás, legyaluljuk, és hagymás-kapros-paprikás alapra téve pároljuk, majd tejföllel habarjuk. Szintén kedvelt a rántott, vagy sörtésztában kisütött cukkíni. A felszeletelt és vegetával, vagy pici sóval előérlelt szeleteket szokásos módon lisztbe-tojásba-morzsába forgatva bő zsírban vagy olajban aranyszínűre sütjük. A másik változat szerint a lisztbe forgatott szeleteket sörtésztába mártva sütjük ki. Mindkét változathoz kínálhatunk köretet és salátát, lehet előétel vagy könnyű vacsora.
A cukkíni semleges íze, a gyümölcsökre emlékeztető állaga alkalmassá teszi egyes zöldségek és gyümölcsök tömegének növelésére. Ha nagyon savanyú a rétesalmánk, adhatunk hozzá egy kis cukkínit, így csökkenthetjük a hozzáadott cukor mennyiségét, és a "lúgosító" zöldség közömbösíti az alma savanyúságát*. Az egyébként száraz dió- és máktöltelék készítésénél szintén alkalmazhatjuk a cukkínit a töltelék lazítására, így szaftosabb, dúsabb lesz. Mégis számos önálló receptet alkothatunk, melyben ez a "közönséges" zöldféle főszerepet kap. Ezek egyike a
Nyári cukkíni rakottas
1 kg zsenge cukkíni
1 kg lucullus paradicsom
5-6 tojás keményre főzve
20 dkg trappista sajt
2 kis pohár zsíros tejföl (összesen kb. 3 dl)
só, vegamix, zeller zöldje
2-5 kanál olívaolaj vagy szárnyas-zsír
A cukkínit felszeleteljük, kevés sóval és vegamix-szel megszórva 1-2 órát pácoljuk. A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük. A sajtot lereszeltjük, vagy vékonyan felszeleteljük. Ugyanígy a paradicsomokat megmossuk, és felkarikázzuk.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal v. kacsazsírral. Szorosan, kis átfedéssel, lerakunk egy sor cukkínit, erre szeletelt kemény tojást terítünk, erre jönnek a paradicsom szeletek, majd ismét cukkíni. A rétegeket megszórhatjuk aprított zellerlevéllel. A tejfölt összekeverjük egy kevés sóval, ízlés szerint borsot is őrölhetünk bele, majd belekeverjük a lereszelt sajtot - vagy a szeletelt sajttal bekorítjük a zöldségeket és erre terítjük a fűszeres tejfölt.- befedjük vele a rakottast, majd először nagy lángon, később mérsékelt tűzön addig sütjük, míg a sajtos tejföl aranybarna nem lesz.
A rakottast előételként is kínálhatjuk, párolt rizzsel, vagy más gabonafélével körítve (köles, hajdina, amarant, árpagyöngy) az ovo-lakto vegetáriusok is fogyaszthatják. Ternészetesen ekkor olívaolajat használjunk.
A paleo-táplálkozás alapelveinek is megfelel, ha az egyes alkotórészeket ennek megfelelően változtatjuk, és nem adunk hozzá hagyományos értelemben vett köretet.
A recept története
Az öcsémet vártuk egy rövid látogatásra. Egyre tolódott az idő, telefonált, hogy késik... többször is telefonált, hogy késik, közben pedig elmondta, mennyire éhes, mert nem volt ideje enni. Gyorsan körülnéztem, mit is készíthetnék, ami kiadós, és egy kis vacsora utáni nassolásnak is beillik. Ekkor "találtam fel" a cukkini rakottast....
Mivel egyik kedvenc zöldségem a cukkini, van még pár igazán eredeti recept a tarsolyomban, amit megosztanék veled is. Ám ugyanilyen szívesen veszem, ha új kreációkat ismerhetek meg általad.
Még és még cukkinis receptek :)
Ha már kicsit öregecske cukkinit találsz, mégis szeretnéd kirántani (vagy sörtésztában kisütni) itt egy tuti megoldás:
Ha már a füleden jön ki minden változat, próbáld meg ezt is:
Reszeld le a cukkinit (kb. 1 kg-os), hintsd meg egy kis vegamix-szel és egy csipet sóval, üss bele 2 tojást, reszelj hozzá 1 nagy fej vöröshagymát, ízesítsd még borssal, petrezselyemzölddel, és adj hozzá annyi lisztet, hogy kényelmesen belekanalazhasd a serpenyőbe. Süsd kevés zsiradékon, mint a tócsnit, szedd papírtörlőre, és fokhagymás tejföllel kínáld. (Kipróbálhatod közönséges főzőtökből, csillagtökből is).
Ha még mindig tele a kerted cukkinivel, készíts belőle lekvárt cukorral, vaníliával, rétesalmával ízesítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése