Oldalak

2012. október 29., hétfő

Az évad étele: sütőtök

Le kell szögeznem, sokáig nem ettem sütőtököt. Talán mert egyetlen létformáját ismertem, a sütőben héjában sütött szeleteket. Hajdanán megkóstoltam, de egyáltalán nem vált a kedvencemmé. Sem édes nem volt, sem megsózni nem lehetett, nálam ez az étek szóba sem jöhetett.

Aztán a gyerekeim nyaggattak: süssünk mi is, olyan egyszerű és ők bizony nagyon szeretnének ilyet itthon is - talán valamelyik rokonnál ettek. Azzal tisztában voltam, hogy a késő őszi, tél eleji időszak értékes "gyümölcse", találnom kellett tehát olyan elkészítési módokat, ahogyan nekem is ízlik. Itt alant olvashattok pár kedvelt receptet, ahogyan én is megeszem.

Sütőtök-ital                                                                                                                       

Miután egy szép sonkatök felét a sütőbe tettem, hogy kedvezzek a gyerekeknek, a másik feléből terveztem egy ízletes és egészséges italt. Ekkoriban tettünk szert egy gyümölcscentrifugára, így alkottunk pár egyéni variációt.

A kedvencünk 1/2 kg feldarabolt sonkatök (jó a másik fajta is :) 1 közepes szál sárgarépa, 4 db közepes savanyú alma felhasználásával készült. Az almát hagytuk utoljára, és citromlével megöntöztük, hogy ne barnuljon meg. A feldarabolt hozzávalókat a centrifugába gyömöszöltük, kipréseltük. A visszamaradt rostokat vízzel átöblítettük, kinyomkodtuk és a kifacsart sűrű léhez adagoltuk. Így kaptunk 1,5 liter ivólevet, amit gyömbérporral, kevés citromlével és mézzel ízesítettünk. Használhatunk friss gyömbért is lereszelve, de ne sokat, mert a gyerekek nem szeretik csípős íze miatt. A méz helyett a sztívia (Stevia) is jó megoldás az édesítésre, de a tök és a répa is elég cukrot tartalmaz, így a többlet édesítést elhagyhatjuk.

Ez az ital valódi vitaminbomba, de nagyon tömény, inkább uzsonna vagy tízórai helyett igyuk - esetleg könnyű vacsora kiegészítéseként.




A most következő recept már sokkal barátságosabb, mert nem édes, hanem sós. Kiváló önálló vacsorának például kínai kel salátával, vagy egyszerű főzelékfeltétként.

Sütőtök-kenyér                                                                             

20 dkg finomra reszelt sütőtök bél (pl. sonkatök)
20 dkg finomliszt
17,5 dkg lágy vaj
3 egész tojás felverve
8 dkg parmezán (vagy más kemény sajt)
5 dkg hámozott tökmag (ne strapáld magad a hámozással, készen is kapható)
1 csg sütőpor
bors

A tökmagot megpirítom (szárazon, serpenyőben) és a ¾-ed részét durvára vágom, a többit félreteszem. A lereszelt tökbelet, a lisztet, a vajat, a felvert tojásokat, a sajtot és a tökmagot összedolgozom, hozzáadom a sütőport, a sót és a borsot is.
A sütőt mérsékelt lángon előmelegítem. Kivajazok egy hosszúkás, mély kenyérformát, az egészben hagyott tökmagot beleszórom (jusson az oldalára is), és beleöntöm a masszát. Kb. 45 percig sütőm, ha nagyon pirulna a teteje, érdemes alufóliával letakarni, nehogy megégjen.
A formában hagyom kihűlni, majd tálra borítom és felszeletelem. 
Sütőtök szendvicskrém                                                                   
20-25 kg apróra vágott vagy lereszelt tökbél
3 dkg hántolt tökmag
1 kis fej vöröshagyma (vagy egy nagyobb fele)
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek. vega-mix (sómentes vegeta) 
olíva olaj, só, bors, gyömbérpor (vagy teáskanálnyi reszelt friss), currypor
A tökmagot szárazon megpirítjuk, és mozsárban megtörjük. A hagymát apróra vágjuk, olívaolajon megpároljuk - egy kanálnyi víz hozzáadásával - beletesszük a tök lereszelt húsát, csipet sót, a borsot, a vega-mixet és annyi vizet, hogy ne kapjon oda. Puhára pároljuk. Ha langyosra hűlt, beletesszük a tört tökmagot, krumplinyomóval (esetleg botmixerrel) pépesítjük. Annyi olívaolajat adagolunk hozzá, hogy kenhető legyen. Fűszerezzük még a zúzott fokhagymával és a gyömbérrel, ha szükséges utánasózzuk. Friss zöld-fűszereket is adhatunk hozzá (petrezselyemlevél, zeller-zöld) behűtjük és pirítóssal tálaljuk. 
Szendvicsnek díszíthetjük uborkával, zöldpaprikával, salátalevéllel, csírákkal, de megrakhatjuk sonkaszeletekkel, tojással vagy aromás sajtokkal is. 
Azért kedvelem, mert előfordul, hogy a vendégek között akad vegetárius, így a szendvics alapot változatosan és az igényeknek megfelelően tudom kiegészíteni. 
                                                                                                                                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése