Kiskertekben mostanában kezd elterjedni, mostanában már piacon kistermelőknél is látni, de az áruházláncok polcain még nem láttam. A levél íze a spenótéra emlékeztet, de annál lágyabb, míg a levélnyél inkább a spárgára hasonlít.
Hozzájutottam egy ölnyi mángoldhoz, így volt alapanyag a kísérletezéshez. Szándékosan nem kezdtem bújni a különböző receptoldalakat, nem hagytam, hogy befolyásoljanak Meghallgattam ugyan a barátaimat, aztán nekiláttam. Készült belőle olaszos tészta, leves, a maradékot párolva és turmixolva lefagyasztottam.
Mángoldos tészta (2 személyre)
4-5 nagy levél
2 ek. olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma (v. csokor újhagyma)
20 dkg széles metélt v. kocka tészta
só, zöld fűszerek (tárkony, bazsalikom, oregánó, zeller és petrezselyem zöldje)
1/2 dl tejszín (vagy növényi tejszín)
A leveleket alaposan megmosom, lecsepegtetem, a nyelet félreteszem - ebből lesz majd a leves - felkockázom. A hagymát apró kockára vágva megpirítom az olajon, hozzá adom a zöld fűszereket, és a fokhagyma felét, amit durvára vágok. Erre az alapra teszem a mángoldot és nagyon kevés vízzel kis lángon megpárolom (kb. 15 perc), aztán hagyom a vizet teljesen elpárologni.
Közben kifőzöm a tésztát, majd beleforgatom a párolt mángoldba. Együtt pirítom egy kicsit, majd megöntözöm egy kevés tejszínnel, vagy ha ki akarom kerülni az állati összetevőket, sűrű növényi tejjel. Különösen jól kiemeli a párolt zöldség ízeit.
Kellemes könnyű étel, akár egy tartalmas leves után, akár önálló fogásként vacsorára. Ez a változat engem inkább emlékeztetett a káposztára, mint a spenótra.
Tippek:
- metélt tészta helyett próbáld ki rizzsel, árpagyönggyel
- húsimádók fogyaszthatják köretként roston sült mellé
Zöldségleves mángolddal (4 személyre)
4-5 levélnyél
1-1 marék morzsolt kukorica, zöldborsó, sárgarépa és petrezselyem gyökér
1-2 kanál olívaolaj (de bármilyen zsiradék megfelel)
só, currypor, vega-mix, zeller-zöld
1,5 l víz
A levélnyeleket felkarikázzuk, és a többi zöldséggel együtt pici sóval az olajon megpirítjuk. Megszórjuk a curryvel, adunk hozzá egy kávéskanál vega-mixet és felöntjük a vízzel. Forrás után kis lángon addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A végén, ha kell sózzuk. Kínálhatjuk így is, vagy főzhetünk bele vajas galuskát.
A további leveleket a spenóthoz hasonlóan megpároltam, összeturmixoltam, és a fagyasztóban vár arra a jeles alkalomra, amikor némi foghagymával, borssal és sóval ízesítve lesz belőle valami mennyei étel.
A mángold termesztésével és felhasználásával kapcsolatosan Bálint Gyuri bácsi honlapját is ajánlom szíves figyelmedbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése