Oldalak

2015. június 30., kedd

Gyerekkorom ízei

Abban a paradicsomi kertben, amelyet anyai nagyapám hozott létre és művelt haláláig, annyi finomság termett, hogy felsorolni is fárasztó lenne. Azért igyekszem most néhány szokásos receptet összeszedni,  mert fontos, hogy megmaradjanak legalább az emlékek, mit is ettünk régen: amit a kertünk megtermett.
Ez nem a hipermarketek világa, nem az a kínálat, amit naponta látunk az év 12 hónapjában. Milyen világ az, ahol mindig van paradicsom, tévé-paprika, dinnye, avokádó, narancs és banán?

Mi fán terem az egres?                                                         

Nevezik köszmétének, piszkének és vidékenként ki tudja még hogyan. fás szárú cserje, ál-bogyótermése van, a ribizli rokona. A fekete ribizlivel keresztezett változata a josta, mely kevésbé savanyú.



A kertünkben a szokásos a zöld változat termett, és nagyapám - hogy mérsékelje a savanyú ízt, kettévágta és pici szódabikarbónát szórt bele, így ettük.

Kedvencem: egres mártás                                                       

Hozzávalók:
2 csésze érett egres
3 evőkanál finom olaj
1 evőkanál rizsliszt
1/2 dl tejszín v. tejföl (vagy növényi tejszín)
csipet só
édesítés (cukor, méz vagy stevia)

Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk, lecsípjük a két végét - a szárat és a virág maradványát.
Az olajat mártásos lábasba tesszük, és mielőtt felforrósodna, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Nem kell feldarabolni, a hő hatására a héj felszakad. Rüvid ideig pároljuk, majd a lisztből, a tejszínből habarást készítünk, és besűrítjük a mártást. Csipet sót és édesítőt adunk hozzá.

Egres a kamránkban                                                                 

Az egres kitűnően fagyasztható. Mosva, és tisztítva (szárától, virágjától megszabadítva) előkezelés nélkül tehetjük a mélyhűtőbe. Érdemes ügyelni arra, hogy a szemek teljesen szárazak legyenek, így "gurulósak" maradnak a szemek. Ezután felhasználhatjuk mártásnak, pitének, gyümölcslevesbe, kompótnak... amit csak a fantáziánk diktál.

Ha nincs kapacitásunk, dunsztba téve, befőttnek is jó, később a fagyasztottal egyenértékűen használhatjuk fel. A "szódavizes" változat is működik, akárcsak a meggy esetében.

Elkészítés:

Tisztára mosott, kiforrázott befőttes üvegeket megtöltünk megtisztított és mosott gyümölccsel, hozzáadunk 3 evőkanál kristálycukrot (720 ml-es, fémtetővel zárható üvegekkel számolva), majd annyi magas szénsav tartalmú ásványvízzel, vagy szifonban készített szódavízzel töltjük fel, amennyi teljesen ellepi. Szorosan rácsavarjuk a fémtetőt, majd sötét, hűvös helyre tesszük. 10 napig megfigyelés alatt tartjuk, ha nem zavarosodik, nem erjed, végleges helyére tesszük. akár évekig is eláll, és úgy használhatjuk fel, akár a frisset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése