Oldalak

2022. július 10., vasárnap

Nemfőzés - hideg uborkaleves nyersen

Az uborka az egyik kedvencem. Frissen, nyersen, kovászolva, télire eltéve, magában, salátának, mártásnak, savanyúságnak, szendvicshez... reggel, délben és este. Jöhet télen, nyáron, bármikor. Szívesen kísérletezem is az uborkával, így vetemedtem arra, hogy egy könnyű nyári uborkalevest kreáljak.
Legalkalmasabb a salátának való kígyó- vagy fürtös uborka. 



Hozzávalók:                                                                                               

500 g salátának való uborka
3-4 dl natúr joghurt
2 csokor friss kapor
1-2 gerezd fokhagyma

vegamix
1 ek. olíva olaj

Elkészítés:                                                                                                  


Az uborkát meghámozom, és almareszelőn lereszelem. Felét egyszerűen besózom, másik felét pácolom, sóval, vegamix-szel, és  a zúzott fokhagymával. 30-35 perc elteltével a sózott uborkát kinyomkodom és félreteszem, a levét pedig a többihez öntöm. Hozzáteszem a natúr joghurtot is, majd az egészet botmixerrel pürésítem. Ízesítem sóval, kaporral, metélőhagymával, adok hozzá egy evőkanálnyi finom olívaolajat. Ha túl sűrű lenne, hígítom egy kevés tisztított (vagy forralt és lehűtött) vízzel. Akkor jó, ha az állaga krémes, de nem sűrű. Ekkor hozzáadom a reszelt uborkát is. Legalább 1 órára gondosan lefedve hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalási tippek:                                                                                          

Lehet ez egy könnyű nyári ebéd bevezetője, vagy a grillpartin adhatjuk előételként. Mindenképpen kínáljunk hozzá valami száraz ropogtatni valót (sós kekszet, krékert, pirítóst, akár sajttal), megszórhatjuk pirított tökmaggal, díszítsük uborkaszelettel, citrom (lime) karikával, kaporlevéllel. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése