Oldalak

2012. december 29., szombat

Sütőtök és alma - alapok a dzsemfőzéshez

Nem szeretnék tudományos értekezést írni, miféle nagyszerű hatásai vannak e két gyümölcsünknek, erről sok-sok cikk szól. Csak azt szeretném megosztani, miért választottam a saját receptemhez ezeket. Mivel annak a híve vagyok, hogy az ajándék ne drága legyen, hanem személyes, egyedi és hmmm... olcsó a maga módján, kerestem valamit. Valamit, ami megfelel ennek a kitételnek. A narancsdzsem - ami a boltok polcaink elég drága - jó ötletnek tűnt. Elkezdtem tehát "megalkotni" a magam változatát. 

Ha eddig még nem derült ki, szeretek főzni. Ez is alkotás, kreatív tevékenység, s úgy kezdődik, hogy járom a piacot, a boltokat, figyelem, milyen alapanyag ragad meg éppen. Ezekből aztán lesz valami különleges, egyszer és megismételhetetlen. Legyen az egy leves, húsétel... bármi. Most is így kezdtem. Szinte éreztem az ízt, amit szeretnék elérni, s közben tudtam: kevés cukrot szeretnék, legyen zselés, és legyen olyan szép élénk narancs színű, mint a narancs héja... legyen fűszeres, pikáns. Így döntöttem a sütőtök és az alma mellett. Mindkettő eléggé semleges, hogy az egészben végül a narancs domináljon. Mindkettő kiváló sűrítő, így nem kell zselésítő anyagot használnom a magas létartalmú narancshoz. Ugyanakkor mindkettő elég édes, így csökkenthetem a hozzá adott cukor mennyiségét. 



A recept az évek során bevált, és soha egyetlen percig sem kívántam azzal ámítani a közönségemet - hiszen nem csak a közvetlen családomban ajándékozom, de a barátaim is szívesen "rendelnek" belőle - hogy egy tisztán narancsból készült dzsemet kapnak. Aki szereti,  így szereti. (A receptet bátran vidd, próbáld ki, örömmel osztom - ha megemlíted, hol találtad, köszönöm).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése