Oldalak

2012. december 20., csütörtök

Confiture d'orange - avagy narancsdzsem a magam módján

Immár 3-4 éve a karácsony előtti készülődés része lett a házi narancsdzsem készítése. Eleinte csak a családban ajándékoztam, ma már a baráti körben is rendelnek belőle. Nem győzöm, mert igencsak munkás. De csapjunk is bele:

Hozzávalók                                                                                            

3 kg                narancs
75 dkg            sütőtök
2-3 db             nagyobb alma
25-30 dkg       cukor
fűszerek:        fahéj, szegfűszeg, citromlé, narancshéj
ínyenceknek: narancslikőr v. triple sec

Elkészítés                                                           

Először a sütőtököt készítem elő. Meghámozom és almareszelőn lereszelem. A főzőedénybe teszem, hozzáadom a cukrot és kis lángon főzni kezdem. Ezután a narancsokat forró vízben alaposan megmosom, és lereszelem néhánynak a héját (ahogyan a citromhéjat is szokás). Ezután az almákat meghámozom, és szintén lereszelem. Ezt az egészet hozzáadom a sütőtökhöz, majd egészen lassú tűzön főzöm. 
A narancsokat ezután meghámozom, félbe szedem (ha esetleg lenne magja, kiszedem), és a gerezdekre merőlegesen felaprítom, egyenesen a sütőtökös-almás keverékbe. Ha nem lenne eléggé lédús, kevés tisztított vizet adok hozzá, megakadályozandó, hogy odaégjen. Egészen addig főzöm, amíg a sütőtök és az alma péppé válik. Ízlés szerint akár botmixerrel is átdolgozható, hogy egyneműbb legyen. A végén fahéjrudat és szegfűszeget főzök bele, és belefacsarom egy kisebb citrom levét. Megkóstolom, elegendő-e a cukor, ha szükséges, adagolok még hozzá egy keveset.
A likőrt a legvégén, közvetlenül az üvegbe töltés előtt adom hozzá, ezzel már nem forralom.

Amíg a lekvár fő                                                                                  

Előkészítek néhány formás 2-3 dl-es üveget, kimosom (ha nem lennének tiszták), kiforrázom, kicsepegtetem és hagyom, hogy teljesen megszáradjanak. A fém tetőket is kifőzöm, és megszárítom egy tiszta ruhával borított tálcán. 

Amikor úgy gondolom, már megfelelően állagú dzsem, az üvegeket egy fém tepsibe állítom a fazék mellé, szélesszájú tölcsért és merőkanalat készítek elő, kiporciózom a kész dzsemet. Rászorítom a fedőt és szokásos módon száraz dunsztba teszem. 

Díszcsomagolás                                                                                        

A kihűlt üvegeket átnézem, letörölgetem, ha ragadós lenne a kifolyt lekvártól. Az ajándéknak szánt üvegek kupakjára karácsonyi mintás textilből (esetleg színes krepp-papírból) köröket vágok ki, ezt egy szál raffia, vagy más kötöző segítségével a fém tetőkre kötözöm. Készítek valamilyen címkét - akár egy régi fajta vignetta is megteszi, vagy bármilyen öntapadó címke (ívben kapható) - esetleg a kinyomtatott receptet is mellékelem - és kezdődhet is az ajándékozás. 


------------------------------------------------------------------------

Miért éppen sütőtök és alma? Erről majd később :)


... és egy kis "hulladék újrahasznosítás" - kandírozott narancshéj









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése