Oldalak

2012. december 29., szombat

Kandírozott narancshéj - ínyenc ropogtatni való "hulladékból"

Nem kizárólag a narancsdzsem készítésénél keletkezik narancshéj felesleg... Eddig sosem gondoltam rá, hogy felhasználjam, mert én magam nem rajongom érte, inkább a fűtőtestre tettem, ahol egy darabig illatozik, majd szemétre kerül. Aztán nem is vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy jó-e elfogyasztani (a vegyi kezelés miatt). 

A legjobb persze, ha mondjuk van saját narancsültetvényed, vagy ellenőrzött biotermesztésből származik a felhasznált narancs héja... Azért lássunk csak hozzá. 


Hozzávalók:                                                                                                         

narancshéj - legalább - 2-3 darab narancs teljes héja, 
                      vagy a dzsemkészítésnél visszamaradt mennyiség
cukor - térfogatra annyi, amennyi a feldolgozandó héj
víz, idő, türelem


Elkészítés:                                                                                                          

A narancsokat hámozás előtt forró vízzel alaposan lesúrolom - körömkefével - majd olyan vékonyan meghámozom (pl. hámozókéssel), hogy szinte csak a narancsszínű külső héj maradjon. Ujjnyi darabokra szabdalom és egy éjszakán át hideg vízben áztatom. Én nem használok közvetlenül klóros csapvizet, hanem lappiramissal kezelem, és ebben áztatom, majd ebben is főzöm. 

Másnap ezt a vizet leöntöm, és friss vízben egyszer felforralom az adagot, majd ezt is leöntöm róla. Ezután a kimért cukrot feloldom vízben, s melegítem. Amikor felforrt, az előkészített héjdarabokat addig főzöm, amíg üvegesek lesznek. 

Figyelem! Gyakran kell kevergetni, mert a víz elpárologhat, és az egészből narancs-karamella lesz. Biztos finom ez is, csak nem ez a cél. 

Amikor szinte áttetszőek a héjdarabok, szűrjük le - a visszamaradó szirupot használjuk ízesítésre, édesítésre, ne öntsük ki - és egy tálcára szórjunk kristálycukrot (használhatunk barna vagy nádcukrot is), hempergessük meg benne a darabokat, tegyük szellős helyre, és 1-2 nap alatt szárítsuk ki. Ezután tegyük zárható dobozba, üvegbe. 

(Megjegyzés: a tálcát érdemes folpack-kal beborítani, így nem lesz minden ragacsos)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése